Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Mazda CX-9

Mazda je na veoma čudan način predstavila novi CX-9 na ovogodišnjem sajmu automobila u Los Anđelesu i to podatkom da se njen predstavnik ne može pohvaliti visokom snagom.

Slično kao sa modelima kao što su MX-5 Miata i Mazda6, japanski proizvođač vozila je odlučio da posveti pažnju voznim karakteristikama umesto impresivnim brojevima na papiru.

Iz navedenog razvoja, kada je počeo rad na sledećoj generaciji većeg krosovera CX-9, Mazda je pozvala potencijalne kupce i istražila kako oni koriste svoje veće krosovere sa tri reda sedišta. Istaživanja su pokazala da gotovo nijedan od njih ne "tera" obrtaje preko 3.000 RPM i da je njima visok obrtni momenat na niskim obrtajima veoma bitniji nego ukupna konjska snaga. Kao rezultat, CX-9 pruža samo jedan motor i to poznati 2.5L I4, a ovo je prvi put da se Mazda pozabavila turbo tehnologijom na novoj generaciji Skyactiv motora.

Ovaj motor razvija 420 Nm obrtnog momenta na samo 2.000 RPM i snagu prenosi na standardne prednje točkove ili opciona sva četiri točka preko šest brzina automatskog menjača. Kada je reč o konjskim snagama, ona se razlikuje zavisno od goriva koji će vlasnici koristiti. Motor razvija 227 ks na najjeftijem gorivu, ali snaga skače na 250 ks kada se koristi gorivo većeg kvaliteta. Zahvaljujući podatku da je motor manji, kao i manjoj težini za 135 kg, nova CX-9 je dobila i poboljšanje potrošnje, pa tako ovaj krosover sada nudi potrošnju u gradu od 11.8 litara na 100 kilometara uz za dve litre manju potrošnju na autoputu .

Kupac ponovo može da bira između tri poznata nivoa opreme i to Sport, Touring i Grand Touring, a u ponudi je sada novi najbolji paket opreme - Signature. Mazda kaže da su čak 60% svih prodatih CX-9 Grand Touring modeli pa samim tim Signature bi trebalo da bude popularna opcija kod kupaca.

Kada je reč o dizajnu, CX-9 ne donosi revoluciju i publika je imala prilike da vidi većinu linija na ostalim modelima kompanije. To i ne treba da bude mana posebno kada se zna da je Mazdin dizajn hvaljen.

Enterijer je bogato opremljen i prostraniji nego ikada pre, a pomenuti Signature paket opreme će moći da parira i mnogim nemačkim rivalima.

Japanski gigant se nada godišnjoj prodaji od oko 40.000 primeraka, što nije velika cifra za klasu, ali se postavlja pitanje da li će nedostatak snage na papiru odvući mnoge kupce kod konkurencije.

Mazda je, ipak, ubeđena da ćete se, ako probate CX-9, sigurno vratiti kući sa njom. Ili u njoj!

Autor: Talladega

Slike: Mazda
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus