Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Novi FIAT na tržištu Evrope

Model Fiat Tipo premijerno je predstavljen domaćoj javnosti. Novi model Fiat Tipo kombinuje veliku zapreminu prtljažnika (520 litara) sa kompaktnim ukupnim dimenzijama (dug je 4,54 metra, širok 1,79 metara i visok 1,49 metara) i predstavlja pravu limuzinu. Sve to još više naglašava italijanski dizajn, kako spolja tako i unutra, i čini ovaj automobil jedinstvenim u svom segmentu, piše sajt najboljiauto.com

Novi Tipo opremljen je mnoštvom inteligentnih rešenja koji će svim putnicima olakšati život. Tipo je konstruisan u Italiji, razvijen je u Turskoj i proizvodi su u fabrici Tofaš u Bursi. Košta kao Toyota Auris. Valjda FIAT konačno ima da ponudi i kvalitet na nivou japanskog automobila. Treba mu dati šansu zar ne?

Priredio: Aleksandar Todorović

 

 

Kragujevac je izgleda ostavljen po strani, i budućnost ove fabrike je dovedena u pitanje. Tipo se neće proizvoditi u Srbiji. Naivno je bilo verovati da će Evropa i Italija okrenuti leđa Turskoj, jer Turska je verni saveznik NATO pakta.

FIAT-ovi automobili iz Turske u Srbiji nikada nisu bili popularni, tako da Tipo, pored nove Astre, Aurisa i novog Megana neće imati šta da traži, osim ako ne ponudi garanciju od 7 godina, (kao recimo Kia), ili znatno nižu cenu.

Trenutno na našem tržištu, kupci mogu da izaberu neki od dva motora: zastareli 1.4 Fire sa 95 KS i i Multijet II 1.6 KS sa 120 KS. Ovi motori dolaze u kombinaciji sa pogonom na prednjoj osovini i manuelnim menjačima sa pet ili šest brzina koji pružaju udobnu i laku vožnju u svim situacijama.

Benzinski motor: 1.4 16v Fire sa 95 KS

Motor 1.4 16v Fire je početni benzinski agregat za novi Fiat Tipo. Ovaj motor razvija 95 KS na 6000 obrtaja i dostiže maksimalni obrtni momenat od 127 Nm pri 4500 obrtaja. Ovaj motor koji dolazi u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem je četvorocilindarski redni motor sa duplom bregastom osovinom i direktnom kontrolom ventila.

Ovo je ipak zastareo motor, koji nikako ne može da se poredi sa najnovijim agregatima. Sad su u modi mali turbo benzinci, koji nude zantno veći obrtni moment na nižim obrtajima, i naravno, manju potrošnju goriva. Sa takvim motorom, novi Fiat Tipo dostiže maksimalnu brzinu od 185 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 11,5 sekundi.

1,6-litarski MultiJet II: dizel motor

Ovaj turbo dizelaš, 1,6-litarski motor primenjuje drugu generaciju tehnologije Multijet koja omogućava zabavnu vožnju uz odličnu ekonomičnost i male tekuće troškove.

Ovaj turbo dizel motor razvija 120 KS pri 3750 obrtaja i omogućava da Fiat Tipo dostigne maksimalnu brzinu od 199 km/h i da ubrza od 0 do 100 km/h za 9,7 sekundi.

Zajednička karakteristika dizel motora na modelu Fiat Tipo jeste treća generacija sistema ubrizgavanja Multijet II sa zajedničkim kanalom, visoko tehnološko rešenje za kontrolu ubrizgavanja pod visokim pritiskom, bez obzira na brzinu motora i ubrizganu količinu goriva.

U praksi, to znači da motor uvodi male količine goriva (početno ubrizgavanje) radi optimizacije buke i emisija, a glavnim ubrizgavanjem kontroliše količinu ubrizganog goriva neophodnu za performanse koje zadaje vozač, čime se omogućava naročito fin rad motora u svih situacijama.

Pored toga, motori MultiJet II primenjuju i niz rešenja usmerenih na smanjenje emisija i potrošnje goriva. Ta rešenja uključuju inteligentni alternator, koji reguliše dotok struje prema stvarnim potrebama i nivou napunjenosti akumulatora, optimizovan sistem hlađenja motora za brže zagrevanje i uljna pumpa varijabilne zapremine koja reguliše dotok ulja i smanjuje rasipanje snage. Problem je što Tipo sa dizel motorom ima visoku, nekonkurentnu cenu.

Treba dodati i to, da je Tipo nedavno proglašen za „Best Buy“, Najbolji automobil u 2016. od strane međunarodnog žirija Autobest, ali moje sumnje u objektivnost ovog žirija su itekako velike jer je konkurencija ponudila daleko bolje i bezbednije automobile. Uostalom izbor novinara, koji su glasali za ovu titilu je takav, da ne možete očekivati maksimalnu objektivnost. Danas marketing upravlja titulama. Tužno. 

Loš marketinški potez je odluka da model Fiat Tipo bude zvanično vozilo Evropskog prvenstva u vaterpolu. Sumnjam da će šira javnost da se upozna sa novim FIAT modelom kroz vaterpelo.

Vreme će jako brzo pokazati, jesam li bio u pravu, ili ne. A šva vi mislite, dragi čitaoci, da li turski FIAT nudi bolji auto od Toyote, Opela i Renaulta? Kako vam se čini cena dizel verzije?

Autor teksta: Aleksandar Todorović

urednik portala najboljiauto.com i testoviautomobila.rs
 Komentari

comments powered by Disqus