Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

JEEP - zanimljiva istorija

Da li postoji neko ko nije čuo za JEEP?
 

Za većinu ljudi na balkanskim prostorima to je sinonim za terenac. I većina svaki terenac zove Džip...Međutim, nisu ni svesni koliko greše!


Foto:
DMPrdctns / wikipedia

Od Kinšase do Anda, od Johanseburga do Kamčatke, verujem da nema nikoga ko neće na prvi pogled prepoznati o kom automobilu se radi.

Ovaj brend se tokom poslednjih sedam i po decenija toliko raširio da je postao poznat u celom svetu, a imali smo priliku da JEEP vozila vidimo i u nekim epizodama planetarno popularne serije Mash.

Danas je JEEP sastavni deo Chrysler grupacije i u vlasništvu je FIAT-a.


Kako je sve počelo?

 Pojavu ovih automobila uslovio je početak Drugog svetskog rata i vezana je za zadovoljavanje potreba američke armije koja je u to vreme sklopila ugovor sa tri proizvođača automobila sa ciljem stvaranja dugovečnog i pouzdanog vojnog vozila.

Među ozbiljnim i već poznatim proizvođačima, na konkursu se pojavila i relativno nepoznata kompanija American Bantam iz Pensilvanije i ponudila iznenađujuće pouzdan automobil sa jednostavnim dizajnom.

 Automobil sa imenom Bantam BRC se našao na konkursu i komisija nije krila svoje oduševljenje njegovim izgledom i konstrukcijom.

Međutim, vojni činovnici su imali samo jednu zamerku – motor, i to je razlog zbog koga Bantam, ipak, nije ispunio stroge vojne uslove i nije se mogao koristiti za potrebe US army.

Automobil je odbijen iako je bio bolji od konkurenata.  

Verovalo se da je Wyllis-Overland, firma po veličini veoma slična kompaniji iz Pensilvanije, koja je takođe ušla u trku za ugovor sa američkom armijom, imala pristup crtežima i tehničkim podacima Bantama. Nakon pobede na konkursu, Wyllis-Overland nastavlja sa projektovanjem višenamenskog vojnog vozila u Toledu (Ohajo), i tako nastaje vozilo koje danas znamo kao Jeep.

Foto:
Antonio Mancha Trejo/youtube printscreen

 Iako je Wyllis-Overland pobedio na konkursu, američka vojska je bila veoma zabrinuta zbog nemogućnosti premeštanja proizvodnje u druge proizvodne pogone ako to bude potrebno, kao i zbog relativno male veličine kompanije, što ju je činilo izuzetno ranjivom kada su u pitanju špijunaža i sabotaže. Iz tog razloga, armija se u proizvodnji džipova ipak oslonila na Ford.

 Upravo u tom momentu ova vozila su i dobila ime JEEP, a Ford je dodao samo oznaku GPW, koja se i danas koristi za vozila opšte namene. Ipak, činjenica je da je JEEP napravljen za određene svrhe, a postavljena je i nova teorija o značenju oznake GPW . Naime, slovo G je oznaka da se radi o vladinom vozilu (governement), slovo P je oznaka međuosovinskog rastojanja, dok je W bila oznaka konstruktora – Wyllis.

Bantam je brzo zaboravljen, a kooperacija Ford-Wyllis je postala, verovatno, najproduktivnija saradnja u prvoj polovini XX veka. Zajedno su proizveli preko 600.000 jedinica, dok je cena po jedinici bila tek nešto viša od 300 dolara

. Ime JEEP tako je postalo odličan brend koji je, kasnije, često menjao vlasnike.Civilni program  

Prvi civilni JEEP CJ proizveden je u Wyllis-u već 1941. godine, a nedugo zatim se krenulo i sa menjanjem vlasnika. 1953. godine vlasnik Wyllis-a postaje Kaiser, u sklopu kooperacije Kaiser-JEEP.

Do 1970. godine kompanija je poslovala sa ogromnim gubicima i nije postojao drugi način osim da bude prodata, pa 1973. godine postaje vlasništvo American Motors-a.

Razvoj JEEP vozila je nastavljen uz svesrdnu podršku Renaulta koji je, takođe, bio veoma zainteresovan za saradnju i vlasništvo nad ovim brendom.

 1987. godine u Njujorku je predstavljen model Wrangler, sa potpuno novim dizajnom, a niko nije ni slutio da će ovo vozilo steći ludačku popularnost koja traje i do današnjih dana.

Foto:
Matt.T / wikipedia

 Međutim, zbog negativnih kretanja na tržištu, Renault se vrlo brzo povlači iz priče sa JEEP-om, a većinski vlasnik American Motors-a postaje prvo Chrysler, a nešto kasnije i objedinjena Daimler-Chrysler grupacija.

2011. godine FIAT je postao većinski vlasnik Chrysler grupacije, pa samim tim i brenda JEEP.

Stariji JEEP modeli su časno služili u ratu u Vijetnamu gde su dobili nadimak „Veoma Neophodno Sredstvo“.

Ove 2016. godine,  JEEP će proslaviti svoj sedamdesetpeti rođendan!
 

Autor teksta: Rajko Martinović
 Komentari

comments powered by Disqus