Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Volkswagen Beetle Dune

Ukoliko ste živeli u južnom delu američke savezne države Kalifornije tokom ranih 1970tih godina, jedan od najjeftinijih načina za zabavu na točkovima je bio popularni "Dune Buggie".

U pitanju su bili Volkswagen Beetle, tada najjeftiniji novi automobil u Severnoj Americi, sa kojih je skidana teška školjka i stavljana nova od laganog fiberglasa, kao i veće gume i nešto moćniji motor, čime je dobijen ultimatni automobil za vožnju kroz peščane pustinje Kalifornije. Od tada je prošlo više od 40 godina, a Volkswagen najavljuje povratak na velika vrata i obećava još veću slobodu sa novim Beetle Dune.

Ovaj model je originalno predstavljen pre oko godinu dana kao koncept na salonu automobila u Detroitu, a na ovogodišnjem salonu automobila u Los Anđelesu stiže i njegova serijska verzija. Dune je zasnovan na Golfu Alltrack, a nemački proizvođač vozila obećava da će terenske mogućnosti biti velike iako je u pitanju automobil sa pogonom na prednjim točkovima.

Da bi savladao takve uslove, Dune ima značajno modifikovanu suspenziju i šest brzina dual-clutch menjač sa veoma kratkim brzinama. Ipak, ostaje žal što Dune ipak nije dobio neki od legendarnih Quattro pogona na sva četiri točka iz Audija.

Kada je reč o motorima, oni su identični kao i kod ostatka Beetle ponude. To znači da kupac može da bira između tri benzinca (1.2L sa 103 ks, 1.4L sa 148 ks i 2.0L sa 217 ks) kao i dva dizela (1.6L sa 109 ks i 2.0L sa 148 ks).

Najbrži model iz grupe je onaj najmoćniji, koji pruža ubrzanje do 100 km/h za 7.5 sekundi i maksimalnu brzinu od 226 km/h.

Sa dizajnerske strane, Dune je za oko tri centimetra širi u poređenju sa standarnim Beettle, da bi se oslobodio prostor za veće 19-inčne felne, dok je klirens povećan za pet centimetara.

Tu su i agresivniji branici, dupli auspuh, kao i mali spojler za bolju kontrolu u krivinama, ali možda najbolji pokazatelj da je u pitanju serijski model je podatak da su dizajnerske promene uglavnom plastične i da ovaj automobil nije korišten za testiranje neke nove tehnologije.

Ovo je, inače, drugi put da Volkswagen proizvodi sličan koncept, a onaj prethodni iz 2000 godine nije doživeo serijsku proizvodnju.

U vreme kada je prodaja Beetlea značajno smanjena i kompanija planira čak i da ga ugasi, specijalan model kao što je Dune svakako može da poveća popularnost i produži život jednog od najprodavanijih modela u istoriji.

Autor: Talladega

Slike: Volkswagen

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus