Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Retro je u modi: Fiat 124 Spider

Na ovogodišnjem salonu automobila u Los Anđelesu, Fiat je predstavio novi 124 Spider i najavio naslednika legendarnog sportiste koji se proizvodio od 1966 do 1985 godine.

Ovaj kabriolet sa dvoje sedišta i pogonom na zadnjim točkovima je urađen u zajedničkom poslu Italijanskog proizvođača vozila i Mazde, a 124 Spider deli platformu sa najnovijom generacijom Mazde MX-5.

Jedna od velikih razlika između dva automobila je njegov motor, pa su Italijani tako zamenili japanske atmosferske motore sa poznatim 1.4L turbo motorom iz Fiat 500 Abartha.

On će razvijati 138 ks u automobilima namenjenim evropskom tržištu, odnosno 160 ks u onim namenjenim američkom tržištu, a u oba slučaja maksimalni obrtni momenat iznosi 240 Nm. Jedini menjač kao opcija je šest brzina manualni, ali nije isključena opcija ni automatika narednih godina.

Model za evropsko tržište bi trebalo da ubrzava do 100 km/h za 7.3 sekunde dok performanse američkog modela još uvek nisu poznate.

124 Spider je nešto duži nego MX-5, a razlog leži u nešto dužoj školjci, dok je međuosovinsko rastojanje kod dva automobila identično.

Kada već pominjemo školjku, da kažemo da 124 Spider i MX-5 dele samo šoferšajbnu i delove krova dok je ostatak Fiatovog predstavnika specijalno modifikovan u Italiji. Slična situacija se može primetiti i u enterijeru, za koga se na prvi pogled može primetiti da je inspirisan popularnom Mazdom, a zatim modifikovan sa Italijanskim stilom.

Kada je reč o dizajnu, Fiat je odlučio da krene sa modernom retro strategijom. To znači da ovaj automobil pruža mnoge klasične linije da podseti kupce na svoju prošlost, ali i dalje deluje moderno. Neke verzije pružaju i standardne LED farove, a pažnja je posvećena i otvorima na haubi u čast klasičnog modela. Fiat ima velike planove za 124 Spider. Uskoro bi trebalo da usledi i moćnija Abarth verzija sa oko 170 ks, a kasnije i kupe.

Dobro upućeni kažu da će ovaj automobil predstavljati Fiat i u povratku u Svetski Reli Šampionat (WRC) 2017 godine, ali u vreme pisanja ove priče nema zvaničnih informacija i potvrda.

Proizvodnja i prodaja startuju na proleće u Severnoj Americi dok će evropska verzija biti predstavljena na salonu automobila u Ženevi u martu.

Na papiru Fiat je uspeo da sakrije konekciju sa Mazdom, a ako 124 Spider bude imao vožne karakteristike kao i omiljeni rodster današnjice MX-5, nema sumnje da su Italijani napravili velikog pobednika.

Autor: Talladega

Slike: Fiat

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus