Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Honda CR-Z

Iako često kritikovan da je veliki promašaj, Honda CR-Z ipak može da se pohvali mnogim pozitivnim karakteristikama.

U pitanju je jedini hibrid na svetu sa manualnim menjačem koji prati Hondinu tradiciju, a koliko je ovo bitno možda najbolje pokazuje podatak da i moćni BMW i8 nema navedenu poziciju. CR-Z je takođe jedini hibrid na svetu sa dva sedišta ukoliko zanemarimo skupocene super-automobile kao što su Ferrari LaFerrari i McLaren P1.

Ali od kada je predstavljen 2011 godine, ovaj automobil, za koga je Honda navela da je naslednik legendarnog CRX-a, nije uspeo da privuče kupce ni da ostvari planove da bude sportski i ekonomičan. Čak i sa već pomenutim šestobrzinskim manualnim menjačem, CR-Z nije preterano zabavan za vožnju, a čak i veća i teža Honda Accord hibrid ga nadmašuje po ekonomičnosti. Planirana godišnja prodaja od 15.000 primeraka u svetu u nijednom momentu nije bila ni blizu da bude ostvarena. Sada, već u petoj godini proizvodnje, japanski proizvođač vozila je odlučio da osveži CR-Z, a kao lokacija je izabran ovogodišnji SEMA salon tunerskih proizvoda u Las Vegasu.

Najveća vest je stigla u vidu opcionog EX-L paketa opreme koji će činiti vrh ponude, a tu su i potpuno novi branici. Enterijer je dobio novu centralnu konzolu i držač za ruke na mestu gde se nekada nalazila ručna kočnica, što znači da će ona od sada biti električna.

Pomenuti EX-L paket opreme dodaje kožna sedišta sa grejačima, paljenje na dugme, monitor od sedam inča i veliki broj sigurnosnih mera.

Kada je reč o mehanici, Honda nije pravila veće promene, pa je tako u ponudi i dalje samo 1.5L motor. Uparen sa električnim motorom od 20 ks, ovaj motor razvija maksimalnih 130 ks i 190 Nm obrtnog momenta.

Pomenuti manualni menjač je standardan, ali za ekstra 650 dolara (oko 600 evra) kupac može da dobije i CVT menjač sa kojim obrtni momenat pada na 172 Nm. Honda nije želela da priča o performansama, ali pomenućemo da je prethodnik ubrzavao do 100 km/h za 8.8 sekundi sa manualni menjačem i 9.2 sekundi sa automatskim, tako da bi i novitet trebalo da ostvari slične performanse.

Početna cena je od 21,130 dolara (oko 19,500 evra). Kao što smo pomenuli, možda najveća mana ovog automobila je njegova potrošnja. Model sa manualnim menjačem troši 7.6 litara na 100 kilometara u gradu, odnosno 6.2 litre na autoputu, dok je model sa CVT menjačem za 0.2 litre ekonomičniji.

To možda i jesu impresivni brojevi, ali i dalje zaostaju u velikoj meri kad se uporede sa ostalim hibridima.

Na žalost, čini nam se da će CR-Z uskoro pratiti potez Civica hibrid i Insighta i biti ugašen.

Sa novom generacijom Eart Dreams motora, za njim potreba gotovo i ne postoji.

Autor: Talladega

Slike: Honda

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus