Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Honda FCV

Nedavno predstavljena Toyota Mirai je donela različita mišljenja među ljubiteljima automobila.

Dok neki hvale pokušaj japanskog proizvođača vozila da napravi prvi serijski automobil na vodonik, drugi ipak kritikuju ne baš privlačni dizajn i kažu da je jedan od najružnijih u današnjoj auto industriji.

U priču se sada uključila i Honda predstavljajući novu generaciju FCV (Fuel-Cell Vehicle) koncept na ovogodišnjem salonu automobila u Tokiju, za koju kaže da nije želela da ponovi Toyotine greške.

Iz trećeg najvećeg japanskog proizvođača vozila takođe kažu da je napredak tehnologije tekao dosta brzo, ali da je najveći problem ležao u samom dizajnu. U opciji su bile dve ponude - predstavljanje tehnologije na nekom od već postojećih automobila do razvoja potpuno novog automobila, a izbor je pao na drugu opciju da bi se bolje pariralo Toyoti. U svakom slučaju, FCV je evolucija FCEV koncepta iz 2013 godine i u pitanju je drugi i poslednji koncept pre nego što serijski model debituje za oko godinu dana.

To nam govori da možemo očekivati serijski FCV na ovoj istoj lokaciji sledeće godine uz serijsku proizvodnju tokom leta 2016 godine.

Prvih 200 primeraka će biti isporučeno na domaćem tržištu već sledeće godine po početnoj ceni od 7.66 miliona jena (oko 58,600 evra ili 64,100 dolara).

FCV donosi nekoliko unapređenja, kao podatak da je kompletna mehanika sada ispod haube, a na taj način je oslobođen dodatni prostor za vozača i putnike. Ovaj sistem ne samo što je moderniji već povećava i maksimalnu distancu sa jednim punjenjem na čak 480 kilometara, a punjenje se inače može obaviti za samo tri minuta.

Što se negativnih strana tiče, FCV svakako ne izgleda dobro kao FCEV, ali se ovakav slučaj i mogao očekivati pošto Honda želi da pripremi kupce za pojavu serijskog automobila. FCV i dalje pruža dosta privlačan dizajn i značajno više futuristički nego što je slučaj sa konkurentom Miari, a ostaje nam da vidimo kakve će dodatne promene uslediti na serijskom modelu.

Po pitanju enterijera, ovaj automobil pruža atraktivan dizajn sa kvalitetnim materijalima i definitivno je jedan od najjačih aduta FCV-a, ali kao i kod ostatka automobila ne želimo da se previše radujemo jer Honda može da uradi veće promene u narednih godinu dana.

Za kraj, iako FCV zaostaje godinu dana za Miari, čini nam se da je predstavnik Honde ipak u dosta boljoj poziciji. Njegov dizajn je dosta privlačniji, a u narednih godinu dana japanski proizvođač vozila će uspeti da uvidi na osnovu praćenja konkurencije šta kupci zaista misle o automobilima na vodonik.

Autor: Talladega

Slike: Honda

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus