Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Jeep Renegade Trailhawk

Kada je procurela vest da će novi Jeep Renegade koristiti istu platformu kao i Fiat 500X, kao i da će se proizvoditi u Italiji, mnogi ljubitelji ove američke kompanije su bili zabrinuti.

Novinari su imali prilike da testiraju nekoliko osnovnih modela, kao što je Sport sa 1.4L turbo motorom, kao i luksuzni Limited sa 2.4L motorom i devet brzina automatskim menjačem, a njihove karakteristike su uglavnom bile pozitivne - prostran enterijer, poseban dizajn i visoka stabilnost pri svim brzinama.

Međutim, Jeep je kompanija koja je poznata po svojim terenskim mogućnostima, pa su mnogi bili zabrinuti da ih Renegade neće imati. Novinari su nedavno dobili pozivnice od Jeepa da testiraju najnoviji terenski Renegade Trailhawk i to na identičnim lokacijama gde se uglavnom testira legendarni Wrangler. Sama pomisao da ovaj krosover na bazi FIAT-a 500X ima identičan DNA kao i Wranger je teška za poverovati, ali to ne znači da je nemoguća. Trailhawk je jedini Renegade koji je "Trail Rated", a Jeep koristi ovu oznaku samo za svoja najbolja terenska vozila.

 

Njihove karakteristike su da su više odignuti od zemlje, sa terenskim gumama, kraćim brzinama i uglavnom sa najmoćnijim motorom u ponudi. Za početak, Trailhawk je za oko pet centimetara više odignut od zemlje u poređenju sa bilo kojim Renegadeom sa 4x4 opcijom, a u ponudi se nalazi samo 2.4L motor sa 180 ks i 237 Nm obrtnog momnta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko devet brzina automatskog menjača, a one su sve kraće u poređenju sa standardnim Renegadeom.

Zahvaljujući svojim malim dimenzijama i težini (barem za Jeep standarde), Trailhawk se sa lakoćom  prilagođava terenskim uslovima, ali i dalje ne može da parira Wrangleru. Sa jedne strane, to je svakako mana, ali pomenućemo da je Trailhawk svakako civilizovaniji pri vožnji u teškim terenskim uslovima. To se, na žalost, odrazilo i na asfalt. Ubrzanje do 100 km/h postiže za 9.2 sekunde, što je dosta loše za američke standarde, pa ostaje žal što Jeep nije ponudio čuveni Pentastar V6 motor iz Cherokeea i Grand Cherokeea.

Buka je takođe visoka zahvaljujući kratkim brzinama, a udobnost niska. Jeep kaže da nije zabrinut i da su vlasnici terenaca svesni da moraju da se odviknu od određenih karakteristika na asfaltu.

Sa početnom cenom od 27,000 dolara (oko 24,700 evra), Trailhawk svakako nije jeftin, ali je bogato opremljen i samim tim predstavlja solidnu kupovinu.

Za identičnu sumu se može dobiti Cherokee (za one koji ne silaze sa asfalta) ili Wrangler (za ljubitelje terenske vožnje), ali ako želite sve karakteristike u jednom - budite spremni da se odviknete od mnogo toga.

Autor: Talladega

Slike: Jeep
brzabrzina.com
 Komentari

comments powered by Disqus