Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Upoznajte Aston Martin DB9 Bond Edition

Aston Martin DB9, jedan od najpoznatijih modela ovog britanskog proizvođača vozila, odlazi u zasluženu penziju posle 2016 godine.

Njegova zamena bi trebalo da bude novi DB11, ali dok se to ne desi Aston Martin nastavlja da unapređuje svog velikana.

Na ovogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu, Aston Martin je predstavio Bond verziju, koja bi mogla da bude poslednja specijalna verzija pre penzije. Kada je DB9 debitovao na salonu automobila u Frankfurtu 2003 godine, u pitanju je bio prvi proizvod kompanije na novoj VH platformi. Ponuda je kasnije proširena i sa kabrioletom pod Volante oznakom, kao i trkačkom verzijom DBR9, koja je pobedila 12 Sati Sebringa 2005 godine i 24 Sata LeMansa 2007 godine u GT1 klasama. Ukupno 50,000 proizvedeni Aston Martin je bio upravo DB9, a ovaj automobil je dva puta i osvežavan - 2010 i 2012 godine, kada je snaga povećana na 510 ks.

Bond će predstavljati vrh ponude, a na domaćem tržištu cena će da iznosi 165,000 funti (oko 225,300 evra ili 252,800 dolara).

On je urađen za najnoviji James Bond film "Spectre", u kome britanski tajni agent vozi DB10 prototip, na čijoj bazi će debitovati novi DB11 kao zamena za DB9. Ovaj automobil i dalje pokreće atmosferski 5.9L V12 motor, čija je snaga povećana sa 510 ks na 540 ks, dok je obrtni moment ostao identičnih 620 Nm. Jedini menjač kao opcija je šest brzina automatik, koji prenosi snagu na zadnje točkove. Aston Martin tvrdi da GT može da ubrza do 100 km/h za 4.5 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 293 km/h.

I pored velikog povećanja snage, maksimalna brzina je ostala identična dok je ubrzanje do 100 km/h poboljšano za samo 0.1 sekundu.

Ostalih mehaničkih promena nije bilo, pa je tako suspenzija identična, ali je vlasnik i dalje može podesiti na tri različita načina (normalna, sportska i staza) zavisno od uslova vožnje.

Sa dizajnerske strane, Bond se najlakše prepoznaje po novim oznakama, kao i po nešto drugačijim branicima, a kupac će moći da dobije samo 20-inčne felne.

Mnogo veće promene su u enterijeru, gde je u ovom automobilu debitovao novi Ami II sistem na dodir, koji kontroliše većinu elektronike u automobilu i nekoliko Bond oznaka. Ostatak enterijera je inspirisan trkačkim One-77 i bogato je opremljen.

Aston Martin kaže da se težina nije menjala, pa je tako kupe težak 1,785 kg dok je Volante kabriolet za 105 kg teži.

Britanski proizvođač vozila kaže da vidi glavnu konkurenciju u vidu Bentley Continental GT Speed i Mercedes-AMG S63 Coupe, koja su oba značajno moćnija, a nemački rival se može pohvaliti i dosta nižom cenom. Ovaj podatak je zanimljiv kada se zna da će DB11 pokretati upravo mercedesov motor.

U svakom slučaju, Aston Martin već sada prima porudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do kraja godine.

Aston Martin će ograničiti ponudu na samo 150 primeraka, tako da nema sumnje da će svi biti rasprodati u rekordnom roku.

Autor: Talladega

Slike: Aston Martin
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus