Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Nova Opel Astra

Iako često hvaljen od strane novinara i potencijalnih kupaca, Opel Astra se nije pokazao kao preterano uspešan za nemačkog proizvođača vozila.

U prva tri meseca ove godine, Opel i njegova divizija za Britansko tržište Vauxhall je usporučilo samo 46,863 primerka na Evropskom tržištu, što je dovoljno za tek peto mesto u klasi, a pripretio je i Seat Leon čija je prodaja skočila za 23%. Ispred Astre su se našli apsolutni lider klase Volkswagen Golf, zatim Ford Focus, Škoda Octavia i Peugeot 308. Opel vidi Focusa kao svog glavnog rivala i želi da napadne njegovo drugo mesto u klasi, a konkurent iz Forda je u istom periodu privukao 60,600 kupaca. Nova Astra će da debituje na salonu automobila u Frankfurtu sredinom Septembra, ali je Nemački gigant već sada predstavio prve slike i zvanične informacije. U poređenju sa prethodnikom, nova Astra je za 49 mm kraća (dužina sada iznosi 4,370 mm) i za 26 mm niža (sada 1,460 mm), a iako je i međuosovinsko rastojanje smanjeno za 23 mm, Opel obećava da je prostor enterijera veći.

Sa dizajnerske strane, Opel je želeo da se pomeri za stepenicu više i da pruži automobil koji je luksuzniji od predhodnika i može se reći da je uspeo u tom potezu. Mnoge linije sa ovog noviteta su već viđene na Monza konceptu sa salona automobila u Frankfurtu pre dve godine, a novi automobil izgleda više sportski i premijum. General Motors se ne zadovoljava sa postignutim i najavljuje da će sličnom strategijom da dizajnira i sledeću generaciju modela Insignia, koji bi se trebao pojaviti u prodaji za dve godine. Kada je reč o enterijeru, Astra je opremljena najmodernijom tehnologijom, kao što je InterlliLink R 4.0, a ovaj automobil je prvi Opel koji pruža standardan OnStar. Ovaj sistem, koji se nudi u Americi već neko vreme, dozvoljava vozaču da se poveže na internet, a takođe šalje poziv za pomoć kad se vazdušni jastuci aktiviraju. Prostora ima dovoljno za vozača i putnike, a sam enterijer je jedan od najkvalitetnijih koji General Motors nudi na Evropskom tržištu. Kao i u prošlosti, kupac može da bira između hetča sa troje i petoro vrata i karavana, a kasnije se na određenim tržištima očekuje i sedan.

Pored modernog dizajna, Opel je uspeo da smanji i težinu vozila do 200 kg, a jednako veliku pažnju privlače i motori. Najviše pažnje privlači novi 1.0L turbo motor od tri cilindra, koji razvija 114 ks, a on je preuzet iz manjih modela Adam i Corsa. Tu je i poznati 1.4L motor sa 145 ks i 1.6L sa 200 ks, koji povećava maksimalnu brzinu na 250 km/h. Za ljubitelje dizela, tu su tri 1.6L motora sa 95 ks, 140 ks i 170 ks. Jednako bitan je i novi šest brzina manualni menjač, koji je težak svega 37 kg i menja prethodnika koji vuče poreklo još iz 1970tih godina. Opel Astra se očekuje u prodaji početkom sledeće godine, a kompanija se nada godišnje privući 200,000 kupaca. Zbog velike liste unapređenja, Opel će morati da poveća i cene, ali one neće biti značajno veće u poređenju sa konkurencijom.

Autor: Talladega

Slike: Opel
izvor brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus